[O2] Tryb skandynawski - kilka pytań przed...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Uki
    Ambiente
    • 2005
    • 139

Tzn. Swiatla przeciwmgielne pelnią funkcje stopu :wink:
    Uki
    Premium Car Care - Auto Kosmetyka

S-maxD
    V 50

325ic

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Uki, nie bądź "żyła" :wink: , wrzuć kodowanie ( który Bajt/bit ), żeby inni też mogli spróbować :diabelski_usmiech ...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Uki
        Ambiente
        • 2005
        • 139

Hmm sprobuje, problem w tym ze robilem to vcds'em z podpowiedziami, ale sprobuje sprawdzić gdzie to jest. :wink:
        Uki
        Premium Car Care - Auto Kosmetyka

S-maxD
        V 50

325ic

Komentarz

• rrysio
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 493

Bajt 21, bit 4 :wink:
          Załączone pliki

Komentarz

• Klauzero
            Rider
            • 2008
            • 575

Tylne światła przeciwmgielne, jako dodatkowe światła stopu? Rozumiem w Skandynawii, ale u nas? Szczerze pisząc, jakbym zobaczył taką Octę, której kierownik trzyma w korku (na wszelki wypadek) nogę na hamulcu i w dodatku byłby to deszczowy wieczór, to nie wiem czy nie doznałbym syndromu Mad-Maxa...
            Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• fernando
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1890

Zamieszczone przez dziubas
              To nie żaden mit!!! :!:
              Istnieje możliwość regulacji jasności świecenia niektórych świateł!!!Np:dziennych
              Jak to jest z tą jasnością świateł dziennych? Ustawiłem sobie na próbę nawet 82%, ale różnicy nie widzę żadnej... Jakieś pomysły :roll: ???

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Trzeba by zmierzyc napiecie, druga sprawa to dziala to tylko jak sa swiatla z automatu ustawione, bo przelaczenie uruchamia znow pelne napiecie.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• fernando
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1890

Zamieszczone przez Maicroft
                  Trzeba by zmierzyc napiecie, druga sprawa to dziala to tylko jak sa swiatla z automatu ustawione, bo przelaczenie uruchamia znow pelne napiecie.
                  To rozumiem, ale właśnie tak sprawdziłem, że w pozycji 0 świecą z tą samą mocą co na włączonych ręcznie światłach. Jeszcze sprawdzę, jak to wygląda na włączonym silniku, bo teraz tylko sam zapłon włączyłem...

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

fernando, światła nie są sterowane wielkością napięcia tylko PWM.
                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Salvatore
                      Rider
                      • 2008
                      • 282

Zamieszczone przez shado
                      W takim razie woltomierz prądu zmiennego powinien pokazać prawdę

Komentarz

• fernando
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1890

Zamieszczone przez shado
                        Aha, dobrze wiedzieć. W każdym razie po włączeniu ładowania (czyli zapaleniu silnika), widać (niewielką) różnicę, także, jeśli ktoś ma problem z przepalającymi się żarówkami, to myślę, że takie ustawienie powinno trochę pomóc
                        A w ogóle to strasznie fajne jest to modzenie VAGiem Po przekroczeniu 15km/h zameczki mi strzelają :szeroki_usmiech

Komentarz

• tmw
                          Ambiente
                          • 2005
                          • 122

Zamieszczone przez Klauzero
                          Z rozwiązań, które uaktywnił mi Maicroft bardzo mile zaskoczyło mnie podświetlenie tylko radia (do ustawienia w samym radiu, ale włączenie skandynawskiego nic w tej kwestii nie zmienia)
                          Cos wiecej moge prosic na ten temat ? Zakladam, ze Maicroft wlaczyl to vagcomem a nie z menu radia.
                          PZDR
                          Tomek

Komentarz

• Klauzero
                            Rider
                            • 2008
                            • 575

Z menu radia, tam jest kilka opcji, między innymi podświetlenia samej obwódki gałki.

Komentarz

• tmw
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 122

Zamieszczone przez Klauzero
                              Z menu radia, tam jest kilka opcji, między innymi podświetlenia samej obwódki gałki.
                              thx - juz mam to wlaczone od dawna Myslalem, ze moze mozna wlaczyc podswietlanie ekranu radia bez wlaczania swiatel.
                              PZDR
                              Tomek

Komentarz

• andriu21tg
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 1499

podgrzewam kotleta .. bo w koncu niewiem czy ktos to robil.. mam wersje skandynawska wlaczona mam wlaczone doswietlanie zakretow ... chcialbym aby doswietlanie wlaczalo sie w momecie przekrecenia wajchy na mijania a nie tak jak mam teraz czyli z pozycji 0 ... Panowie moje pytanie Da Rade???????????

Komentarz

• Johnny_B
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 372

to dziwne bo doswietlanie zakretow dziala tylko gdy swiatla mijania sa wlaczone - przynajmniej tak mi mowil macher, ktory mi to wlaczal

Komentarz

• Klauzero
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 575

andriu21tg, ja mogę się tylko spytać, czy "da radę" zrobić tak, jak piszesz, że masz w tej chwili? Jeśli zakodujesz sterownik wedle opisu z tego wątku, to powinno być tak, jak chciałbyś, aby było. Pozycja 0 - światła, bez doświetlania zakrętów i oświetlenia wskaźników... pozycja "światła mijania" - światła, podświetlenie i doświetlenie.

Komentarz

• andriu21tg
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 1499

no wlasnie ja mam 0 i doswietla mi zakrety... a chcialbym aby na 0 niedoswietlal tylko na wlaczonych swiatlach..

[ Dodano: Pon 16 Mar, 09 07:44 ]
                                      ok niebylo pytania juz po problemie

Komentarz

• gradek
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 12900
                                        • Superb III (3V3)

Pozwoliłem sobie odświeżyć temat. W związku z tym mam pytanie:
                                        1) Czy tryb amerykański jest w Polsce dozwolony?
                                        2) Jeśli tak czy jest możliwość by włączał się on nie w pozycji 0 "zero" przełącznika świateł, a w pozycji nr 1 (automatyczne włączenie świateł - czujnik zmierzchu)
                                        3) Czy można włączyć tryb amerykański z obniżoną jasnością np. 80%, 90% jasności?

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
                                        Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
                                        Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• kropeck
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2319
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BLF 1.6 FSI 115 KM

gradek,
                                          1) temat poruszany dużo razy - wpisz w wyszukiwarce "tryb amerykański" i znajdziesz dużo wątków w tej kwestii

2) nie trenowałem tego. W O2 FL jest opcja w kodowaniu, która się nazywa "DZIENNE TYLKO W POZYCJI AUTO" - w 'starej' O2 przeglądnąłem teraz kodowanie i czegoś takiego nie ma, ale mam pewien pomysł, który można sprawdzić.

3) zdecydowanie tak - nawet w skandynawskim można ustawić moc świecenia świateł.

Ja mam włączony amerykański, ale w ten sposób, że świecą mi się przeciwmgielne (moc 55%) :-) bez przednich postojowych. Z tyłu też ciemno :-) Zdecydowanie nielegalne z powodu braku homologacji na lampy dzienne, ale zamontowałem 1'go sierpnia w normalnych lampach żarówki OSRAM NIGHT BREAKER - zobaczymy ile pojeżdżę na nich oszczędzając je w dzień Poza tym zrobiłem już z tym jakieś 3000-4000km i minąłem wiele radiowozów przy drodze i nikt mi nie zwrócił uwagi. Pewnie przyzwyczajeni (albo nauczeni), że w SKODACH są takie właśnie dzienne :-)
                                          Pozdrawiam,
                                          Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• gradek
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 12900
                                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez kropeck
                                            gradek,
                                            1) temat poruszany dużo razy - wpisz w wyszukiwarce "tryb amerykański" i znajdziesz dużo wątków w tej kwestii
                                            Właśnie znalazłem sporo wątków także poza OCP, ale nikt nie określa jednoznacznie, czy można z tym trybem jeździć.
                                            Narazie mam ustawione w trybie amerykańskim przednie reflektory, nie tak jak u ciebie halogeny.
                                            2) nie trenowałem tego. W O2 FL jest opcja w kodowaniu, która się nazywa "DZIENNE TYLKO W POZYCJI AUTO" - w 'starej' O2 przeglądnąłem teraz kodowanie i czegoś takiego nie ma, ale mam pewien pomysł, który można sprawdzić.
                                            Możesz zdradzić jak to ma wyglądać? Co prawda jestem dość świeżym użytkownikiem i z VAG-iem to moje początki, ale może sobie jakoś poradzę.

3) zdecydowanie tak - nawet w skandynawskim można ustawić moc świecenia świateł.
                                            Może byś tak uszczknął rąbka tajemnicy z przykładami jak to ma wyglądać dla kilku wartości np. 90%, 80%?

Komentarz

• kropeck
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2319
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BLF 1.6 FSI 115 KM

gradek:
                                              1) w największym skrócie - wszystkie O2FL z lampami pod zderzakami jeżdżą właśnie na tym trybie amerykańskim.

2) to tylko pomysł, który mogę sprawdzić tylko na żywo, bo nie mam nawet 1% pewności, że zadziała - poza tym opis funkcji nie sugeruje niczego, co by wskazywało na działanie w trybie auto - ale generalnie chodzi o "Driving assistant light" - poszukaj czegoś takiego i sprawdź co się stanie jak sobie to uruchomisz.

3) Wpisujesz w polu "Daytime Running Light Dimming" (co oznacza "przyciemnienie świateł do jazdy dziennej") wartość, która Cię interesuje, czyli np. 80% Standardowo jest 92%

Skoro jesteś świeży, to polecam ściągnięcie instrukcji obsługi VCDS'a ze strony vcds.pl - ja załapałem obsługę programu w kilkanaście minut posiadówy w aucie.
                                              Pozdrawiam,
                                              Michał

Komentarz

• gradek
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 12900
                                                • Superb III (3V3)

kropeck, razem z kabelkiem dostałem program "Vag Can Professional".
                                                Trochę inaczej to wygląda niż w VCDS-sie, ale w sobotę zobaczę jak tam jest.

Komentarz

• emba
                                                  Drive
                                                  • 2008
                                                  • 67

Zamieszczone przez gradek
                                                  .........
                                                  Kiedyś już wyjaśniałem tę kwestię na forum. Mój znajomy zwrócił się z takim pytaniem do Kolegi z "drogówki" i dowiedział się, że trybu amerykańskiego (świecą się tylko i wyłącznie, z przodu światła mijania) nie wolno używać w Polsce a jedynie tylko tryb skandynawski chyba, że nastąpi nowelizacja Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 r. Jest tam mowa (tabela - wiersz 18) o nie włączaniu się tylnych świateł pozycyjnych, świateł obrysowych (jeżeli występują) oraz oświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej - ale w tym punkcie jest mowa tylko i wyłącznie o światłach do jazdy dziennej.
                                                  Jeżeli natomiast świecą się światła mijania to zgodnie z zapisem wspomnianego Rozporządzenia (tabela - wiersz 2) "3) włączenie świateł mijania nie jest możliwe, jeżeli nie są włączone światła pozycyjne, z wyjątkiem krótkotrwałego włączania światła jako ostrzegawczego sygnału świetlnego".
                                                  A zatem tryb amerykański (światła mijania) póki co odpada.
                                                  MINT

Komentarz

• kropeck
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2319
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez emba
                                                    Zamieszczone przez gradek
                                                    .........
                                                    Kiedyś już wyjaśniałem tę kwestię na forum. Mój znajomy zwrócił się z takim pytaniem do Kolegi z "drogówki" i dowiedział się, że trybu amerykańskiego (świecą się tylko i wyłącznie, z przodu światła mijania) nie wolno używać w Polsce a jedynie tylko tryb skandynawski chyba, że nastąpi nowelizacja Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 r. Jest tam mowa (tabela - wiersz 18) o nie włączaniu się tylnych świateł pozycyjnych, świateł obrysowych (jeżeli występują) oraz oświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej - ale w tym punkcie jest mowa tylko i wyłącznie o światłach do jazdy dziennej.
                                                    Jeżeli natomiast świecą się światła mijania to zgodnie z zapisem wspomnianego Rozporządzenia (tabela - wiersz 2) "3) włączenie świateł mijania nie jest możliwe, jeżeli nie są włączone światła pozycyjne, z wyjątkiem krótkotrwałego włączania światła jako ostrzegawczego sygnału świetlnego".
                                                    A zatem tryb amerykański (światła mijania) póki co odpada.
                                                    I powiem Ci, że ma rację .... tylko jakoś mam to w nosie :-) przepisy przepisami, a logika swoje (bo co rodzaj świateł z przodu ma do tylnych lamp - to w kontekście widoczności auta) :-) jeżdżę już tak ponad rok i nawet ze dwa razy byłem zatrzymywany i nigdy nie było w tej kwestii żadnej dyskusji. Jest to standardowa funkcja sterownika, więc nawet gdyby ktoś się przyczepił, to mam jakąś linię obrony.
                                                    Pozdrawiam,
                                                    Michał

Komentarz

Pracuję...