Tzn. Swiatla przeciwmgielne pelnią funkcje stopu :wink:
[O2] Tryb skandynawski - kilka pytań przed...
Zwiń
X
-
Tylne światła przeciwmgielne, jako dodatkowe światła stopu? Rozumiem w Skandynawii, ale u nas? Szczerze pisząc, jakbym zobaczył taką Octę, której kierownik trzyma w korku (na wszelki wypadek) nogę na hamulcu i w dodatku byłby to deszczowy wieczór, to nie wiem czy nie doznałbym syndromu Mad-Maxa...Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
To rozumiem, ale właśnie tak sprawdziłem, że w pozycji 0 świecą z tą samą mocą co na włączonych ręcznie światłach. Jeszcze sprawdzę, jak to wygląda na włączonym silniku, bo teraz tylko sam zapłon włączyłem...Zamieszczone przez MaicroftTrzeba by zmierzyc napiecie, druga sprawa to dziala to tylko jak sa swiatla z automatu ustawione, bo przelaczenie uruchamia znow pelne napiecie.
Komentarz
-
-
Aha, dobrze wiedzieć. W każdym razie po włączeniu ładowania (czyli zapaleniu silnika), widać (niewielką) różnicę, także, jeśli ktoś ma problem z przepalającymi się żarówkami, to myślę, że takie ustawienie powinno trochę pomócZamieszczone przez shadofernando, światła nie są sterowane wielkością napięcia tylko PWM.
A w ogóle to strasznie fajne jest to modzenie VAGiem
Po przekroczeniu 15km/h zameczki mi strzelają :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Cos wiecej moge prosic na ten temat ? Zakladam, ze Maicroft wlaczyl to vagcomem a nie z menu radia.Zamieszczone przez KlauzeroZ rozwiązań, które uaktywnił mi Maicroft bardzo mile zaskoczyło mnie podświetlenie tylko radia (do ustawienia w samym radiu, ale włączenie skandynawskiego nic w tej kwestii nie zmienia)PZDR
Tomek
Komentarz
-
-
podgrzewam kotleta .. bo w koncu niewiem czy ktos to robil.. mam wersje skandynawska wlaczona mam wlaczone doswietlanie zakretow ... chcialbym aby doswietlanie wlaczalo sie w momecie przekrecenia wajchy na mijania a nie tak jak mam teraz czyli z pozycji 0 ... Panowie moje pytanie Da Rade???????????
Komentarz
-
-
andriu21tg, ja mogę się tylko spytać, czy "da radę" zrobić tak, jak piszesz, że masz w tej chwili? Jeśli zakodujesz sterownik wedle opisu z tego wątku, to powinno być tak, jak chciałbyś, aby było. Pozycja 0 - światła, bez doświetlania zakrętów i oświetlenia wskaźników... pozycja "światła mijania" - światła, podświetlenie i doświetlenie.Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Pozwoliłem sobie odświeżyć temat. W związku z tym mam pytanie:
1) Czy tryb amerykański jest w Polsce dozwolony?
2) Jeśli tak czy jest możliwość by włączał się on nie w pozycji 0 "zero" przełącznika świateł, a w pozycji nr 1 (automatyczne włączenie świateł - czujnik zmierzchu)
3) Czy można włączyć tryb amerykański z obniżoną jasnością np. 80%, 90% jasności?
Komentarz
-
-
gradek,
1) temat poruszany dużo razy - wpisz w wyszukiwarce "tryb amerykański" i znajdziesz dużo wątków w tej kwestii
2) nie trenowałem tego. W O2 FL jest opcja w kodowaniu, która się nazywa "DZIENNE TYLKO W POZYCJI AUTO" - w 'starej' O2 przeglądnąłem teraz kodowanie i czegoś takiego nie ma, ale mam pewien pomysł, który można sprawdzić.
3) zdecydowanie tak - nawet w skandynawskim można ustawić moc świecenia świateł.
Ja mam włączony amerykański, ale w ten sposób, że świecą mi się przeciwmgielne (moc 55%) :-) bez przednich postojowych. Z tyłu też ciemno :-) Zdecydowanie nielegalne z powodu braku homologacji na lampy dzienne, ale zamontowałem 1'go sierpnia w normalnych lampach żarówki OSRAM NIGHT BREAKER - zobaczymy ile pojeżdżę na nich oszczędzając je w dzień
Poza tym zrobiłem już z tym jakieś 3000-4000km i minąłem wiele radiowozów przy drodze i nikt mi nie zwrócił uwagi. Pewnie przyzwyczajeni (albo nauczeni), że w SKODACH są takie właśnie dzienne :-)
Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Właśnie znalazłem sporo wątków także poza OCP, ale nikt nie określa jednoznacznie, czy można z tym trybem jeździć.Zamieszczone przez kropeckgradek,
1) temat poruszany dużo razy - wpisz w wyszukiwarce "tryb amerykański" i znajdziesz dużo wątków w tej kwestii
Narazie mam ustawione w trybie amerykańskim przednie reflektory, nie tak jak u ciebie halogeny.
Możesz zdradzić jak to ma wyglądać? Co prawda jestem dość świeżym użytkownikiem i z VAG-iem to moje początki, ale może sobie jakoś poradzę.Zamieszczone przez kropeck2) nie trenowałem tego. W O2 FL jest opcja w kodowaniu, która się nazywa "DZIENNE TYLKO W POZYCJI AUTO" - w 'starej' O2 przeglądnąłem teraz kodowanie i czegoś takiego nie ma, ale mam pewien pomysł, który można sprawdzić.
Może byś tak uszczknął rąbka tajemnicy z przykładami jak to ma wyglądać dla kilku wartości np. 90%, 80%?Zamieszczone przez kropeck3) zdecydowanie tak - nawet w skandynawskim można ustawić moc świecenia świateł.
Komentarz
-
-
gradek:
1) w największym skrócie - wszystkie O2FL z lampami pod zderzakami jeżdżą właśnie na tym trybie amerykańskim.
2) to tylko pomysł, który mogę sprawdzić tylko na żywo, bo nie mam nawet 1% pewności, że zadziała - poza tym opis funkcji nie sugeruje niczego, co by wskazywało na działanie w trybie auto - ale generalnie chodzi o "Driving assistant light" - poszukaj czegoś takiego i sprawdź co się stanie jak sobie to uruchomisz.
3) Wpisujesz w polu "Daytime Running Light Dimming" (co oznacza "przyciemnienie świateł do jazdy dziennej") wartość, która Cię interesuje, czyli np. 80% Standardowo jest 92%
Skoro jesteś świeży, to polecam ściągnięcie instrukcji obsługi VCDS'a ze strony vcds.pl - ja załapałem obsługę programu w kilkanaście minut posiadówy w aucie.Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Kiedyś już wyjaśniałem tę kwestię na forum. Mój znajomy zwrócił się z takim pytaniem do Kolegi z "drogówki" i dowiedział się, że trybu amerykańskiego (świecą się tylko i wyłącznie, z przodu światła mijania) nie wolno używać w Polsce a jedynie tylko tryb skandynawski chyba, że nastąpi nowelizacja Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 r. Jest tam mowa (tabela - wiersz 18) o nie włączaniu się tylnych świateł pozycyjnych, świateł obrysowych (jeżeli występują) oraz oświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej - ale w tym punkcie jest mowa tylko i wyłącznie o światłach do jazdy dziennej.Zamieszczone przez gradekPozwoliłem sobie odświeżyć temat. W związku z tym mam pytanie:
.........
Jeżeli natomiast świecą się światła mijania to zgodnie z zapisem wspomnianego Rozporządzenia (tabela - wiersz 2) "3) włączenie świateł mijania nie jest możliwe, jeżeli nie są włączone światła pozycyjne, z wyjątkiem krótkotrwałego włączania światła jako ostrzegawczego sygnału świetlnego".
A zatem tryb amerykański (światła mijania) póki co odpada.MINT
Komentarz
-
-
I powiem Ci, że ma rację .... tylko jakoś mam to w nosie :-) przepisy przepisami, a logika swoje (bo co rodzaj świateł z przodu ma do tylnych lamp - to w kontekście widoczności auta) :-) jeżdżę już tak ponad rok i nawet ze dwa razy byłem zatrzymywany i nigdy nie było w tej kwestii żadnej dyskusji. Jest to standardowa funkcja sterownika, więc nawet gdyby ktoś się przyczepił, to mam jakąś linię obrony.Zamieszczone przez embaKiedyś już wyjaśniałem tę kwestię na forum. Mój znajomy zwrócił się z takim pytaniem do Kolegi z "drogówki" i dowiedział się, że trybu amerykańskiego (świecą się tylko i wyłącznie, z przodu światła mijania) nie wolno używać w Polsce a jedynie tylko tryb skandynawski chyba, że nastąpi nowelizacja Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 r. Jest tam mowa (tabela - wiersz 18) o nie włączaniu się tylnych świateł pozycyjnych, świateł obrysowych (jeżeli występują) oraz oświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej - ale w tym punkcie jest mowa tylko i wyłącznie o światłach do jazdy dziennej.Zamieszczone przez gradekPozwoliłem sobie odświeżyć temat. W związku z tym mam pytanie:
.........
Jeżeli natomiast świecą się światła mijania to zgodnie z zapisem wspomnianego Rozporządzenia (tabela - wiersz 2) "3) włączenie świateł mijania nie jest możliwe, jeżeli nie są włączone światła pozycyjne, z wyjątkiem krótkotrwałego włączania światła jako ostrzegawczego sygnału świetlnego".
A zatem tryb amerykański (światła mijania) póki co odpada.Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-

Komentarz